BREEAM en het belang van certificering
BREEAM is een afkorting van de Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Het is een wereldwijd leidende methode voor het beoordelen van de duurzaamheid van projecten in de gebouwde omgeving. De implementatie vindt plaats in meer dan tachtig landen en is ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE).
Dutch Green Building Council heeft de methode geschikt gemaakt voor Nederland. Vandaar BREEAM-NL. Het is sinds 2009 de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Met deze methode kunnen projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid.
De vier BREEAM-NL keurmerken
Voor nieuwbouw- en renovatieprojecten is er BREEAM-NL Nieuwbouw (en Renovatie). Bestaande gebouwen worden beoordeeld met In-Use, sloopprojecten met Sloop en Demontage en complete gebieden met BREEAM-NL Gebied.
Grote projecten in de bouw kunnen qua duurzaamheid inzichtelijk gemaakt worden met deze methode. Er vindt inspectie plaats via de certificering methode om zo uit te komen op een score. Die score is een weergave van de duurzaamheid van een project.
Duurzaamheid is voor veel bedrijven tegenwoordig een groot aandachtspunt. Het belang wordt alsmaar groter en de eisen steeds strenger. Wij kunnen met onze innovatieve duurzaamheidsoplossingen bijdragen aan een hogere BREEAM score.
De maatstaf
BREEAM is de maatstaf voor duurzaamheid in de huidige markt. De wet- en regelgeving zal op Europees niveau continu aangescherpt worden, waardoor het belang van deze certificering groeit. De methode, met aanpassingen per land, is wereldwijd erkend en leidend als het gaat om dit soort
methodiek.
Als je grote projecten in de bouw wilt realiseren, in opdracht van een bedrijf of als aanvulling op een portfolio, dan kun je niet om de BREEAM certificering heen. Het laat perfect zien dat je betrokken bent en voorop wilt lopen op het gebied van duurzaamheid. Met de BREEAM certificering dien je dus een fantastisch doel.
Waarom BREEAM-NL
Er zijn meerdere legitieme redenen om gebruik te maken van de BREEAM-NL richtlijnen. We zetten graag een paar punten op een rijtje.
Duurzaam
Met BREEAM-NL krijg je inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie van je project. Niet alleen op het gebied van energie, maar in de volle breedte. Omdat BREEAM-NL internationaal erkend is, inmiddels meer dan 15 jaar bestaat en veel wordt gebruikt in Nederland, wordt de prestatie door de markt op waarde geschat. Op die manier werk je zichtbaar en meetbaar aan het behalen van de duurzaamheidsambities van je organisatie.
Kostenbesparend
Met een duurzaam gebouw bespaar je op de operationele kosten. Bovendien zijn duurzame projecten in trek bij huurders en gebruikers. Dat betekent dat een gebouw meer waard wordt. En dat je hogere huren kunt vragen. Een gebouw met een BREEAM-NL certificaat biedt ook subsidiekansen; er zijn verschillende subsidieregelingen waar je aanspraak op kunt maken.
Gezond
Een gebouw met een BREEAM-NL certificaat is ook een gezond gebouw. Dat betekent dat er aandacht is voor bijvoorbeeld binnenklimaat, ventilatie, licht en vluchtige organische stoffen. Een gezonde werkomgeving is beter voor het welzijn en de productiviteit van de gebruikers.
Toekomstbestendig
Met BREEAM-NL maak je je project klaar voor de toekomst. De lat van BREEAM-NL ligt hoger dan wat wettelijk wordt geëist. Zo is je gebouw bestendig tegen plotselinge gebeurtenissen en geleidelijke veranderingen.
Sustainable Developement Goals
De bouw- en vastgoedsector heeft grote invloed op de verduurzaming van gebouwen, maar daarmee ook op het milieu, sociale netwerken en toekomstbestendigheid van de hele samenleving. De sector speelt een belangrijke rol bij het halen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze gelden wereldwijd en gaan niet alleen over gebouwen, maar ook over economie, ecologie en sociale aspecten, zoals het tegengaan van armoede en zorgen voor een goede gezondheid. De bouw- en vastgoedsector bepaalt voor een groot deel de levenscyclus van gebouwen, maar dat heeft ook invloed op de rest van de samenleving.
Is het verplicht?
Het behalen van een BREEAM-NL certificaat is geheel vrijblijvend en niet verplicht. In Nederland wordt inmiddels hard gewerkt naar harmonisatie van BREEAM-NL met andere rekenmethoden. Dit betekent dat voor welk pakket je ook kiest, de duurzaamheid van een gebouw altijd op dezelfde manier wordt beoordeeld.
Hoe werkt de BREEAM score?
De beoordeling, en uiteindelijke score, wordt bepaald door verschillende categorieën op het gebied van duurzaamheid. Je kunt hierbij denken aan oplossingen voor duurzame energie, zoals zonnepanelen, maar ook de materialen die worden gebruikt, het energieverbruik, de vervuiling etc. Niet elke categorie weegt even zwaar. Gezondheid en energie zijn hierbij de categorieën die het zwaarst wegen. Deze methode biedt enige flexibiliteit, maar waarborgt ook altijd de duurzaamheid van een project. Op basis van zogeheten drempelwaarden rolt daar dan een kwalificatie uit.
De BREEAM-NL kwalificatie kent de volgende scores:
- Pass ≥ 30%
- Good ≥ 45%
- Very Good ≥ 55%
- Excellent ≥ 70%
- Outstanding ≥ 85%
Voor de laatste kwalificatie ‘outstanding’, stelt BREEAM-NL aanvullende eisen verplicht. Zo moet je onder andere een case study aanleveren die als voorbeeld kan dienen in de markt.
De meerwaarde van ZigZagSolar
Wij kunnen grote projecten direct voorzien van een betere BREEAM score door onze innovatieve oplossing voor het opwekken van zonne-energie. Met name bij hoogbouw zijn zonnepanelen op het dak niet altijd de meest interessante oplossing. De ruimte op het dak kan beperkt zijn wat betreft
oppervlakte of de aanwezigheid van obstakels. Op platte daken liggen de zonnepanelen vrijwel vlak in een hoek kleiner dan 15 graden. Het is niet economisch om zonnepanelen steil op platte daken te plaatsen omdat dan de rijen panelen bijzonder ver uiteen geplaatst moeten worden om zelfschaduw te voorkomen. Steile plaatsing van zonnepanelen op een plat dak leidt tot een bijzonder lage energetische capaciteit van het dak.
Eerder werd er nauwelijks gedacht aan de gevel bij het integreren van hernieuwbare energiebronnen bij projectontwikkeling maar de zonnegevels van ZigZagSolar geven aanvullende opties voor duurzame energie. Energie telt zwaar mee in de beoordeling voor de BREEAM kwalificatie.
Een voorspelling van de energieopbrengst
ZigZagSolar is de enige partij die een nauwkeurige voorspelling kan doen voor de gegarandeerde energieopbrengst van de zonnegevel. In de berekeningen worden onder meer de locatie, oriëntatie, horizon en omgeving als parameters ingevoerd. Zo kunnen de hoeken, het aantal en de installatie van de panelen bepaald worden, wat resulteert in de best renderende zonnegevel voor een specifieke locatie.
ZigZagSolar heeft in samenwerking met TNO, TU Delft en TU/E een wereldwijd unieke simulatiesoftware ontwikkeld voor het ontwerpen van zonnegevels. Deze simulatiesoftware is met succes gevalideerd in proefopstellingen en commerciële gevels in Nederland en India.
Voor wie kunnen wij de BREEAM score verbeteren?
Er is een aantal voor de hand liggende groepen te bedenken die baat kunnen hebben bij de innovatieve oplossingen van ZigZagSolar. We zetten ze voor de duidelijkheid en overzichtelijkheid hier op een rijtje.
BREEAM en zonnepanelen: een perfect huwelijk
Onze innovatieve zigzag-constructie is een directe meerwaarde voor alle partijen die bewust bezig zijn met verduurzaming. Wilt u meer weten?