Kom van dat dak af: ZigZagSolar, het idee

Kom van dat dak af: ZigZagSolar, het idee

925 402 Thom Kuipers

Kom van dat dak af: PV-cellen op je gevel

Energiezuinige of zelfs -leverende kantoren en woningen worden steeds meer gemeengoed. Zonnepanelen worden daarvoor veelvuldig ingezet. Het consortium ZonneGEVEL werkt aan manieren om zonne-energie efficiënter én fraaier te oogsten. 

18 juni 2015

De aanleiding

Heijmans heeft een stevige ambitie: in 2020 willen we niets meer onttrekken aan onze omgeving. Op het gebied van energie betekent dit dat het netto resultaat van de door Heijmans gebouwde omgeving energieneutraal of -leverend moet zijn. Eén van de middelen om dat te bereiken, is de inzet van photovoltaïsche (PV) cellen. In de volksmond beter bekend als zonnepanelen.

Rij door een willekeurige woonwijk en je ziet dat PV-cellen inmiddels aardig zijn ingeburgerd. Toch zijn de meningen verdeeld. Niet iedereen vindt de cellen mooi en voor efficiënt gebruik zijn daken onder een optimale hoek en oriëntatie gewenst zodat de opbrengst het hoogst is als de zon hoog aan de hemel staat. Je kan jezelf afvragen waarom alleen het dak gebruikt wordt terwijl dat toch maar de vijfde (en vaak kleinste) gevel van een gebouw is. En zouden we deze PV-cellen niet wat mooier kunnen integreren in de schil van een gebouw? Het oog wil immers ook wat.

Het idee

ZigZagSolar is een antwoord op beide voorgaande vragen. Een concept dat door Heijmans en Wallvision wordt ontwikkeld binnen het ZonneGEVEL consortium. Het ‘zigzaggend’ systeem is toepasbaar op de gevel van een gebouw met iedere denkbare esthetische gevelafwerking. Op de bovenkant van het systeem liggen de PV-cellen en aan de zijkant de gevelafwerking. Dankzij het zigzaggende systeem is de ZigZagSolar heel efficiënt en is toepasbaar in iedere denkbare gevelafwerking.”

 Je zou vermoeden dat dit systeem minder efficiënt is vanwege het relatief kleine oppervlak PV-cellen op de bovenkant van iedere laag maar er zit een addertje onder het gras. De gevelafwerking aan de zijkant reflecteert ook een deel van het licht naar beneden op de PV-cel. Dit verhoogt de opbrengst tot wel 126%.

Dankzij deze reflectie werkt ZigZagSolar ook heel efficiënt bij laagstaande zon. In tegenstelling tot de klassieke zonnepanelen die juist dan minder energie leveren. Deze ‘energie dip’ wordt dan mooi opgevuld met het ZigZagSolar systeem. Zo behoud je groene stroom juist als er een tekort is in de ochtend en de avond. Een perfecte aanvulling waarmee je de gevel kan verfraaien zonder dat de PV-cellen zichtbaar zijn.

“De potentie is groot als je bedenkt hoeveel vierkante meter gebouwgevel in Nederland nog ongebruikt is. We zien in de toekomst grote kansen bij nieuwbouwprojecten maar zeker ook bij renovatieopgaven waarbij opdrachtgevers zoeken naar een nieuw uiterlijk van hun gebouw en tegelijkertijd willen verduurzamen.” – Dick Timmermans, Business Development Manager

Ondertussen zoeken we naar nieuwe pilot-projecten om de systemen te kunnen plaatsen en doorontwikkelen. Het systeem is bruikbaar op alle verticale vlakken en draagt daarom bij aan het behalen van zowel uw als onze duurzame doelstellingen. Denk hierbij aan woningbouwflats, utiliteitsgebouwen of grote civiele werken. Kortom, er liggen enorme kansen om samen Nederland energiezuiniger te maken. Wie doet mee?

Lees het volledige artikel hier.